Waakzaamheidsfase Vlaams warmteactieplan

Gepubliceerd op dinsdag 25 juni 2024 16.43 u.
Sinds 15 mei tot en met 30 september is de waakzaamheidsfase van het Vlaams Warmteactieplan van kracht.

Waarom is het zo belangrijk om voorbereid te zijn op warme dagen?

Hitte kan een ernstige bedreiging vormen voor onze gezondheid, vooral voor kwetsbare groepen zoals ouderen, kinderen en mensen met bepaalde medische aandoeningen. Door tijdig maatregelen te nemen en alert te zijn op de signalen van hittegerelateerde gezondheidsproblemen kunnen we het risico verminderen.

Wat houdt de waakzaamheidsfase precies in?

Samen met het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) en de Intergewestelijk Cel Leefmilieu (IRCEL) volgt het Departement Zorg nauwgezet de weersvoorspellingen om tijdig te kunnen waarschuwen. Aan iedereen die werkt met kwetsbare personen vragen ze om tijdig de voorbereidingen te starten. Dit is ook het moment om jouw gezondheidsplan 'Warme Dagen' klaar te houden om uitgevoerd te worden.

Laten we samen werken aan een hittebestendige zomer! 

Draag zorg voor kwetsbare personen én voor jezelf

Kwetsbare groepen zoals ouderen, kinderen, personen met een klein sociaal vangnet kunnen extra zorg en opvolging gebruiken. Hoe doe je dat? Bekijk alvast deze tips. Vergeet ook zeker niet om goed voor jezelf te zorgen!

Stem acties af op jouw doelgroep

Werken rond hittepreventie is maatwerk. Afhankelijk van de organisatie of de context waarbinnen je werkt en de doelgroep waarmee je werkt, zal de aanpak anders zijn. Op deze website vind je inspiratie.

Hou je gebouw koel

Neem maatregelen om de opwarming van je gebouw zoveel mogelijk tegen te gaan:

  • Kies voor natuurlijke schaduwpartijen, zoals struiken of bomen om raampartijen af te schermen tegen de zon. Vergroen de omgeving van je gebouw.
  • Kies voor zonnewering aan de buitenkant van het gebouw.
  • Benut je zonnewering maximaal.
  • Zorg zeker voor voldoende nachtventilatie zolang het buiten kouder is dan binnen.

Hitteproblematiek in kaart gebracht

Wist je dat er nu elke zomer gemiddeld 461 mensen vroegtijdig sterven ten gevolge van hitte? VITO en UHasselt berekenden dat rond 2050 zes maal meer mensen tijdens de zomer zullen sterven door hitte. Meer info hierover vind je in de hitte-impacttool.

De hittekwetsbaarheidskaart kreeg recent een update. Ontdek welke statistische sectoren binnen jouw gemeente kwetsbaar zijn voor hittestress.