Kadaver wilde vogel gevonden? Volg deze richtlijnen

Gepubliceerd op vrijdag 3 maart 2023 9.39 u.
De voorbije periode werden er in heel België besmettingen van vogelgriep vastgesteld bij wilde vogels. De opvolging hier verloopt anders dan bij een vaststelling in een pluimveebedrijf, waarbij het FAVV gerichte maatregelen oplegt in de (directe) omgeving.

Hieronder de richtlijnen van het FAVV in verband met wilde vogels. 

Als er een kadaver wordt aangetroffen, is het best om te bellen met de influenzalijn (0800 99 777). Zij zullen dan beslissen of het kadaver voor verder onderzoek moet worden doorgestuurd naar het labo of dat de gemeente het dode dier moet verwijderen. Indien er eerder al vaststellingen werden gedaan in de gemeente is testen niet meer nodig en kunnen gemeenten de kadavers best zo snel mogelijk verwijderen en laten ophalen door Rendac. Kadavers die blijven liggen kunnen immers andere dieren besmetten (roofvogels, vossen…).

Verder is het best om aangetroffen kadavers niet aan te raken en ook steeds honden aan de leiband te houden zodat deze ook geen direct contact hebben met de dode dieren. Burgers moeten het kadaver in principe niet aanraken dus zijn er op dit vlak geen extra maatregelen. Indien ze het dode dier toch aangeraakt hebben, volstaat het om de handen goed te ontsmetten.

Ook blijft het voor particulieren sterk aanbevolen (maar niet verplicht) om hun vogels/pluimvee op te hokken of af te schermen met een net.