Plaats voldoende rookmelders

Gepubliceerd op woensdag 5 juli 2023 17.10 u.
Naar aanleiding van de recente woningbrand in onze gemeente brengen we de plaatsing van rookmelders onder de aandacht. Rook, veel meer nog dan vuur, is namelijk vaak de oorzaak van dodelijke slachtoffers. Rookmelders kunnen dus levens redden.
Wist je dat de kans heel klein is dat je ’s nachts tijdig wakker wordt om je woning te kunnen verlaten wanneer het brandt? Terwijl je slaapt, ruik je immers niets. En door de rook van een brand heb je soms maar 3 minuten de tijd om buiten te geraken.

Investeer daarom in voldoende rookmelders in je woning. Ze zullen je tijdig alarmeren als het bij jou brandt zodat je snel je huis kan verlaten.

Sinds 1 januari 2020 is het trouwens verplicht om op elke woonverdieping minstens één rookmelder te hebben.

Welke rookmelders kies je?

Alle rookmelders die je in België koopt, zijn van een goede kwaliteit. Zij zijn voorzien van een CE-label en voldoen aan de norm EN 14604. 

TIP: Koop rookmelders met een batterijlevensduur van 10 jaar, waarvan je de batterijen niet kunt vervangen. Deze zijn wel iets duurder in aankoop, maar je hoeft gedurende 10 jaar geen batterijen te vervangen. 

Hang je rookmelders op de juiste plaats

Installeer een rookmelder in iedere ruimte waar er mogelijkheid is op brand. 

Plaats geen rookmelder in de keuken, badkamer en garage. Daar is er namelijk te veel kans op vals alarm door keukenlucht, waterdamp of stof. De keuken blijft wel een risicoplaats voor brand. Plaats daarom eerder een thermische rookmelder in de keuken. 

Plaats de rookmelders liefst in het midden van het plafond. 

TIP: Vaak kan je de rookmelders met dubbelzijdige kleefband bevestigen, zo hoef je niet te boren. 

Onderhoud en test je rookmelders regelmatig

Om ervoor te zorgen dat je rookmelders optimaal werken, is het nodig om deze maandelijks af te stoffen, bijvoorbeeld met een stofzuiger. 

Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig de batterij van je rookmelders testen. Dit doe je door op de testknop van de rookmelders te drukken. Wanneer deze enkele malen piept, ben je zeker dat de batterij nog werkt. 

TIP: Rookmelders met een grote testknop in het midden van het toestel zijn gemakkelijk te testen, zelfs met een bezemsteel.