Overtollige zaailingen creëren elders nieuw bos

Gepubliceerd op woensdag 10 januari 2024 15.46 u.
Voor Limburgse bossen die werken voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en een beter co2 opslag.

Wat?

Meer bomen en bossen helpen bij het realiseren van klimaatdoelen en een betere leefomgeving. Het plantgoed om dat te realiseren, is helaas niet goedkoop en professionele kwekerijen kunnen niet altijd aan de grote vraag voldoen. Daarnaast zorgt het opkweken ook voor een ecologische voetafdruk.

Wat als we nu eens gebruik maken van wat de natuur ons gratis geeft? Namelijk zaailingen!
Dat doet Bosgroep Limburg met het PDPO-project ‘Overtollige zaailingen creëren elders nieuw bos’.

Samen

Waar op de ene plaats spontaan uitgeschoten den of eik niet welkom is, worden ze op een andere locatie met open armen ontvangen. Samen met vrijwilligers oogsten we zaailingen, om ze te planten op plekken waar ze kansen krijgen om uit te groeien als nieuw bos, haag of houtkant. Zo zorgen we samen voor een beter klimaat en voor meer biodiversiteit en CO2-opslag.

Praktisch

Het oogsten en planten moet gebeuren wanneer de bomen in rust zijn, van november tot maart. We oogsten enkel jonge boompjes van circa 50 cm - 100 cm grootte.

Kunnen we de zaailingen niet onmiddellijk planten op hun nieuwe locatie, dan worden ze tijdelijk ‘ingekuild’ op zogenaamde hubs. Hiervoor zoek we lokale landbouwers die een stukje van hun akker vrij willen houden in de winterperiode.

Wat kan jij doen?

  • Heb je zelf een bos of gebied met een overdaad aan zaailingen? Laat het ons weten!
  • Wil je jouw eigen buurt vergroenen, een nieuw bos aanleggen, herbebossen of een houtkant of haag aanleggen? Ook dan bekijken we of we je kunnen helpen binnen dit project.

Doe je mee of heb je vragen? Contacteer Bosgroep Limburg via bosgroep@limburg.be of op het nummer 011 23 73 28