Oproep: Speur mee naar tijgermuggen!

Gepubliceerd op dinsdag 22 augustus 2023 16.35 u.
Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen rekenen dit jaar opnieuw op de hulp van de bevolking om mee uit te kijken voor de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus).

De bijdrage van burgers maakt echt het verschil. Vorig jaar leverden meldingen maar liefst 9 nieuwe vindplaatsen op. Dit is een teken dat de exotische steekmuggensoort in opmars is.

Met het MEMO+ project (Monitoring van Exotische Steekmuggen in België) volgen Sciensano en het ITG sinds 2021 de aanwezigheid van exotische steekmuggen in België nauwgezet op. Het project monitort o.a. 8 snelwegparkings waar tijgermuggen via personenwagens en vrachtverkeer ons land kunnen binnenkomen. Om nog meer zicht te krijgen op de verspreiding van de tijgermug, lanceerden ze het participatieplatform www.MuggenSurveillance.be.

Alle ogen op de tijgermug 

Mensen die denken de kleine zwart-wit gestreepte tijgermug te herkennen, kunnen best een foto nemen, surfen naar www.MuggenSurveillance.be, enkele eenvoudige identificatiestappen doorlopen en vervolgens de foto opladen.

De tijgermug is een kleine zwarte mug die gemiddeld tussen de 4-5 millimeter groot is. Zij is vooral te herkennen aan de witte streep op haar achterhoofd en rug en de vijf witte strepen op haar poten waarbij het laatste deeltje van de twee achterpoten volledig wit is. 

Op de website staat meer informatie over de kenmerken, broedplaatsen en het bijtgedrag van de tijgermug. Je kan er ook informatie terugvinden over de ziekteverwekkers die de tijgermug kan overdragen en tips om de ontwikkeling van broedplaatsen en muggenbeten te voorkomen. Tot slot is er ook een kaart met de resultaten van de meldingen. 

Waarom zoeken we naar de tijgermug? 

De tijgermug veroorzaakt overdag veel last door zijn agressieve bijtgedrag. Bovendien kan deze steekmug na het bijten van een besmet persoon, het dengue-, chikungunya-, en zikavirus overbrengen. Het is daarom belangrijk om een goed zicht te hebben op de introductie en aanwezigheid van de steekmuggensoort in ons land. Een ziek persoon én een tijgermug vormen dus een gevaarlijke cocktail voor de volksgezondheid.