Oproep om de mobiele dekking in Vlaanderen beter in kaart te brengen

Gepubliceerd op donderdag 10 november 2022 11.20 u.

Test Aankoop heeft sinds enkele jaren een eigen applicatie, BeCover+, die de mobiele dekking van de drie netwerkoperatoren (Orange, Proximus, Telenet-Base) in België in kaart moet brengen. Ze hebben het voorbije jaar extra middelen ingezet om deze dekkingskaart (die je hier kan terugvinden) zo compleet mogelijk te krijgen, maar merken nog steeds dat ze over onvoldoende metingen beschikken van onze gemeente om een realistisch beeld te krijgen van hoe goed de kwaliteit is van de mobiele netwerken in gemeente Nieuwerkerken.

Vandaar een oproep aan alle inwoners om de applicatie te installeren en enkele metingen uit te voeren/testen. Binnen of buiten, op kantoor of thuis, dat speelt niet zo’n rol. Het is vooral nuttig om voor de verschillende netwerkoperatoren (Orange, Proximus en Telenet-Base) resultaten te verkrijgen zodat deze gevisualiseerd kunnen worden op de dekkingskaart.

Op die manier kan Test Aankoop de inwoners van Nieuwerkerken beter informeren over welke netwerkoperator hen de beste kwaliteit kan bieden. Bijkomend kunnen zij aantonen waar er problemen zijn met de netwerkdekking opdat zij de nodige investeringen maken om die kwaliteit te verbeteren.

De applicatie, BeCover+, kan je gratis downloaden op Android (zie hier) als iOS (zie hier).

Hoe ga je nadien te werk?

1. Zet je wifi uit: Zorg dat je verbonden bent met een mobiel netwerk en niet met een wifinetwerk thuis of op kantoor. Schakel tijdelijk je wifiverbinding uit op je smartphone en open nadien de BeCover+ app.
  2. Kies voor een volledige test: Hiermee kun je naast de snelheidsmetingen voor downloaden en uploaden ook zien hoe snel en vlot je kunt streamen via YouTube en kunt surfen naar meerdere webpagina’s (zie illustratie 1 in de fotogalerij onderaan). Op basis van deze tests, berekenen we een score voor je dekking. Die score vergelijken we met de gemiddelde dekking in jouw buurt.
  3. Kies vervolgens waar je de test uitvoert: binnen, buiten, in de auto of in de trein.
  4. De test zal starten en 1 à 2 minuten duren. Gelieve tijdens de looptijd van de test niets anders met je smartphone te doen, want dit zou een negatief effect op je meting kunnen hebben.
  5. Herhaal de test op diverse locaties en andere tijdstippen om variatie in de resultaten te kunnen garanderen.