Sterilisatie katten

Gepubliceerd op dinsdag 20 februari 2018 15.41 u.
Als extra stimulans geeft de gemeente kortingsbonnen weg van 15 euro (kater) en 25 euro (kattin). Deze bonnen kunnen bij de milieudienst aangevraagd worden en zijn geldig tot 30 september 2018 bij een dierenarts in Limburg.

Valentijnsactie huiskatten: vraag een kortingsbon aan!

Tussen de vele zwerfkatten zitten helaas ook nakomelingen van gewone huiskatten. Een kattin kan tot 3 nestjes per jaar op de wereld zetten. Deze nakomelingen kunnen zich voortplanten vanaf de leeftijd van 5 maanden. De cijfers liegen er niet om: in 2016 kwamen in de Limburgse asielen samen zo’n 4 000 katten binnen! Neem daarom als katteneigenaar je verantwoordelijkheid en laat je huiskat of kitten tijdig onvruchtbaar maken. Sinds 1 september 2014 moeten alle kittens vooraleer ze verkocht of weggegeven worden gecastreerd of gesteriliseerd zijn.

Intussen is het bij wet verplicht om elke kat die na september 2014 geboren is, te laten steriliseren of castreren.

Kittens kunnen al vanaf 8 weken gecastreerd worden (als ze meer dan 1 kg wegen). Dit is even veilig als castratie op latere leeftijd. Bovendien herstellen kittens veel sneller van de operatie. Het is niet nodig om een kat eerst een nestje te laten krijgen of eerst krols te laten worden. Integendeel, het risico op gezondheidsproblemen neemt daardoor toe. Sterilisatie en castratie zijn eenvoudige ingrepen met vele voordelen voor de kat zelf en voor de omgeving. Ongewenste kittens worden later zwerfkatten die ronddolen en als overlast ervaren worden. Een eenmalige ingreep bij kater of kattin bespaart honderden kittens een triestig lot.