Nieuwerkerken gaat ‘s nachts een deel van de openbare verlichting doven

Gepubliceerd op maandag 31 oktober 2022 8.53 u.

Laat jij de verlichting in jouw woning branden wanneer je gaat slapen? Wellicht niet, op een eventueel nachtlampje voor de kinderen na. Voor de openbare verlichting geldt eigenlijk hetzelfde: het is niet nodig om de hele nacht alle lichten te laten branden. Bovendien kunnen we hier als gemeente flink wat geld mee besparen.

Om onze energiekosten te bekampen, zijn we – zoals je misschien al weet – al een tijdje volop bezig met de vervanging van onze openbare verlichting door duurzame ledverlichting. Op ons grondgebied is ongeveer 36% van de lampen intussen vervangen.

Als gemeente willen we nu echter nog een stapje verder gaan. Vanaf woensdagavond 2 november 2022 gaan we daarom een deel van de lichten in onze straten en op onze pleinen niet meer de hele nacht laten branden. Concreet houdt die beslissing in dat we overgaan naar een situatie waarbij we tussen 23.30 uur ’s avonds en 5.30 uur ’s morgens een deel van de verlichting gaan doven. Aan netbeheerder Fluvius hebben we gevraagd om hiervoor de nodige technische ingrepen door te voeren.

Een paar uitzonderingen op deze nieuwe maatregel:

• Voor de gewestwegen (en de straten die gekoppeld zijn aan een cabine op een gewestweg) verandert er niets. Deze blijven de hele nacht volledig verlicht.
  • De straten met ledverlichting blijven de hele nacht verlicht, maar we gaan de lichten 50% dimmen.

We benadrukken dat het doven en dimmen van de verlichting slechts voor een korte, verkeersluwe periode (tussen 23u30 en 5u30) van toepassing is. Bovendien levert deze aanpassing een jaarlijkse besparing voor onze gemeente op van 25 000 kWh.

We geven ook graag mee dat onze omliggende gemeenten/steden eveneens gelijkaardige aanpassingen gaan doorvoeren.

Zit je toch nog met vragen of bezorgheden over deze nieuwe maatregel? Dan kan je steeds terecht bij onze dienst ruimtelijke ordening op het nummer 011 48 03 74 of via ruimtelijke.ordening@nieuwerkerken.be.