Nieuwe werkwijze vrijwilligersverzekering

Gepubliceerd op donderdag 28 maart 2019 13.42 u.
Opgelet! Verenigingen die in het verleden erkend werden moeten vanaf 1 april 2019 een nieuwe erkenning aanvragen om verzekerd te blijven.

Vraag een nieuwe erkenning aan indien jouw organisatie gebruik wil blijven maken van de gratis vrijwilligersverzekering!

Organisaties die in het verleden een erkenning kregen voor de gratis vrijwilligersverzekering zijn vanaf 1 april 2019 NIET MEER VERZEKERD. Vanaf 1 april 2019 veranderen de erkenningscriteria, het reglement en de polis. Als de organisatie in kwestie nog in aanmerking komt, kan deze vanaf 1 april een nieuw erkenningsnummer aanvragen. Vanaf de goedkeuring kan de organisatie gedurende 12 maanden zijn vrijwilligers gratis verzekeren voor 1 000 gratis vrijwilligersuren.

Wat moet een vereniging doen die in het verleden een erkenning kreeg?

  1. Ga vanaf 1 april naar https://vrijwilligersverzekering.vlaanderen.be 
  2. Kijk na of je vereniging volgens de nieuwe voorwaarden nog in aanmerking komt.
  3. Indien je vereniging nog in aanmerking komt, vraag dan een nieuw erkenningsnummer aan.
  4. Wacht op de goedkeuring per e-mail. 
  5. Goedgekeurd? Keer dan terug om de vrijwilligersactiviteiten te verzekeren. Doe dit ten laatste 48 uur voor de activiteit plaatsvindt.
  6. Lees zeker ook het nieuwe reglement en de verbeterde polis na. 

Let op: om je aanvraag te doen, moet je je identificeren. Hou dus een kaartlezer, token of Itsme bij de hand.

Wat als je organisatie niet meer in aanmerking komt?

Vanaf 1 april 2019 komen vzw's met betaald personeel niet meer in aanmerking voor de gratis verzekering. Een vzw werkt in deze context met personeel als er voor de medewerker(s) een DIMONA-aangifte werd gedaan. Aangezien je vrijwilligers immuun zijn, heeft je organisatie verzekeringsplicht. Kijk dus zeker na of jullie een goede verzekering afgesloten hebben voor alle vrijwilligers. Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk ondersteunt je vereniging daarbij met dit online dossier over vrijwilligers verzekeren.

Vragen?

Heb je vragen, contacteer dan het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw over de gratis vrijwilligersverzekering en je dossier: e-mail verzekering@vsvw.be of bel op werkdagen, behalve woensdag en vrijdag, tussen 9 en 17 uur naar tel. 03 218 59 01