Laat je deze herfst vaccineren tegen COVID-19 en griep

Gepubliceerd op dinsdag 12 september 2023 9.33 u.
Velen lieten zich in het verleden al vaccineren tegen COVID-19 en/of griep. De bescherming neemt echter na een paar maanden af. Laat je daarom dit najaar opnieuw vaccineren om jezelf en anderen te beschermen. Hiervoor maak je zelf een afspraak met je huisarts of apotheker.

Voor wie aanbevolen?

Met COVID-vaccinatie willen we vermijden dat mensen zwaar ziek worden. Het is daarom aanbevolen aan wie het meeste risico loopt om ziek te worden:

  • iedereen vanaf 65 jaar;
  • personen die langdurig verblijven in een zorgvoorziening, zoals in de woonzorgcentra;
  • personen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen zoals long- of hartaandoeningen (het overzicht staat op laatjevaccineren.be);
  • alle personen met een verzwakte weerstand;
  • zwangere vrouwen;
  • en alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen.

Voor deze personen is ook griepvaccinatie aanbevolen. Voor andere personen is vaccinatie niet specifiek aanbevolen, maar het staat je vrij om je te laten vaccineren.

Wanneer vaccineren?

COVID-vaccinatie kan je krijgen vanaf midden september. Griepvaccinatie vanaf midden oktober.

De vaccins kunnen op hetzelfde moment gegeven worden. Vraag advies aan je arts of apotheek wanneer je best gevaccineerd wordt en of de vaccins samen gegeven kunnen worden.

Het is belangrijk je bescherming op te bouwen vóór het aantal besmettingen met COVID en griep begint te stijgen in de herfst- en wintermaanden.

Waar vaccineren?

Om gevaccineerd te worden, maak je een afspraak met je huisarts of apotheker. Zij plannen momenten in wanneer ze vaccineren tegen COVID-19 en griep. Er komen geen vaccinatiecentra. De overheid zal ook geen uitnodiging meer sturen naar je thuisadres.

Op de website www.apotheek.be/PharmacySearch kan je (nadat je ‘COVID-vaccinatie’ hebt aangevinkt) opzoeken in welke apotheek je terecht kan voor een COVID-vaccinatie. In onze gemeente is dat bij apotheek Gijsenbergs (Dorpsstraat 16) en apotheek America (Diestersteenweg 160).

Op je werk kan het zijn dat de bedrijfsgeneeskundige dienst griepvaccinatie aanbiedt. COVID-vaccinatie zal enkel aangeboden worden in zorgvoorzieningen, niet in andere bedrijven.

Welk vaccin?

De beschikbare vaccins tegen COVID en griep beschermen zeer goed tegen het risico zwaar ziek te worden of opgenomen te moeten worden in het ziekenhuis. Voor COVID-19 is een vaccin van Pfizer op komst dat aangepast is aan de huidige virusvariant. Dat zal gebruikt worden zodra dat beschikbaar is. 

Het COVID-vaccin blijft gratis voor iedereen.

Andere voorzorgsmaatregelen

Naast vaccinatie zijn er nog een paar goede gewoontes om te vermijden dat jij of andere personen besmet raken met luchtwegaandoeningen:

  • Was regelmatig je handen met water en zeep.
  • Ventileer plaatsen waar je met veel mensen samen bent.
  • Hoesten en niezen? Gebruik een papieren zakdoek en werp die weg. Geen zakdoek? Nies in je elleboog.
  • Ziek? Blijf dan thuis. Draag een mondmasker als je dan toch op het openbaar vervoer of op drukke plaatsen komt.

Alles over vaccinatie lees je op www.laatjevaccineren.be.