Infobord sociaal huis en kunstwerk Jos Jacobs

Sociaal huis

Het bestaande gemeentehuis werd plechtig geopend op 17 september 1988 door burgemeester Louis Germeys. Het gemeentehuis werd omgevormd tot een sociaal huis op 9 oktober 2009. Er werd ook een stuk bijgebouwd. Het nieuwe sociaal huis werd geopend door burgemeester Benny Bamps.

Kunstwerk: “Ontluiken”

Het werk (ingehuldigd op 20 oktober 2002) is geconcipieerd als een gestileerde plantaardige vorm die uit de bodem opstijgt, met bovenaan een ontluikende bloemknop in beweging die verwijst naar het agrarisch karakter van de gemeente. Het geheel symboliseert de ‘viereenheid’ tussen de deelgemeenten van Groot-Nieuwerkerken sinds de fusies van 1971 en 1977: Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer.

De deelgemeenten vormen een geheel en worden afzonderlijk gevisualiseerd door vier bladvormige hoekpijlers die boven samen de mobiele vorm dragen. Het mobiel gedeelte is uitgevoerd in rood koper, de bladvormen in messing. Die materialen kregen door oxidatie een mooie natuurlijke kleur zonder het risico verder te roesten. Het mobiel gedeelte wordt door de wind aangedreven en verwijst naar de samenhorigheid, eendracht en dynamiek van Nieuwerkerken.

Kunstenaar Jos Jacobs legt zich toe op ruimtelijke creaties, vooral metaalassemblages zoals roestvrij staal, messing, koper en brons die hij al zoekend vindt en samenvoegt tot een artistiek geheel.