Infobord kerk Binderveld

Tot omstreeks 1800 was de kasteelkapel in Binderveld ook de dorpskerk. De toenmalige kasteelheer maakte aan dat gebruik een einde. De mensen van Binderveld gingen toen in Nieuwerkerken naar de kerk.

In 1845 leidde het gemeentebestuur de bouw van een nieuwe kerk. Het werd een eenvoudig zaalkerkje met een ingebouwde toren en een halfrond koor. Het plafond is van hout, binnen zie je nog meubels en beelden uit de voormalige kasteelkapel.

Vanaf 1845 lag het kerkhof van Binderveld rond de kerk. In 2005 werd het kerkhof opgeruimd en een kerkhofpark aangelegd. De oudste grafmonumenten zijn tegen de kerkmuur heropgebouwd.

Kunstwerk: “Verbondenheid“

Ida De Roy studeerde af aan de PHL met als specialiteit keramiekkunst. De mens is een van de regelmatig terugkerende thema’s in haar sculpturale keramiek. Haar beelden worden opgebouwd in klei, gekleurd met pigmenten en glazuren, om vervolgens gebakken te worden op hoge temperaturen.

Voor het kunstwerk in Binderveld koos zij echter voor een constructie in cortenstaal dat door zijn roestig uitzicht het best aanleunt bij haar keramiek.

Drie pylonen van 3,15 meter hoog vertegenwoordigen de andere drie deelgemeentes. In hun cirkelvormige opstelling staan zij voor de stengels van een ontluikende bloem. De compacte en toch open vorm van een bloemknop wijst naar samenhorigheid, samenwerking en verbondenheid. De robuustheid van het materiaal duidt op de duurzaamheid. De inhuldiging van dit kunstwerk vond plaats op 20 oktober 2002.