Gemeentelijke premie inbraakpreventie

Het stimuleren van de inwoners om hun woning te beveiligen tegen inbraak gaat verder dan louter sensibiliseren en informeren. Via een premiestelsel inbraakbeveiliging proberen de stad Sint-Truiden, de gemeente Gingelom en de gemeente Nieuwerkerken een financiële incentive te geven aan iedereen die haar/zijn eigendom beveiligt. Dit premiestelsel inbraakpreventie wordt reeds vanaf 1997 succesvol toegepast in Sint-Truiden. In Gingelom en Nieuwerkerken bestaat het systeem sinds 2003.

Wie komt in aanmerking?

Iedere huurder of eigenaar van een woning of appartement waarin geen handelsactiviteit wordt uitgeoefend. Het kadastraal inkomen mag maximum 1 485 euro (niet-geïndexeerd) bedragen.

Bedrag premie?

De premie bedraagt 50% van de aankoop en/of installatiekosten, met een maximum van 100 euro per woning.

Wat komt in aanmerking?

Veiligheidssloten, cilinderbeveiliging, bijzetsloten, vergrendeling van schuifdeuren, beveiliging van kelderopeningen, plaatsing van veiligheidsglas, rolluiken, ... Dit zijn enkele voorbeelden. De maatregelen moeten bijdragen tot de beveiliging van de hele woning en moeten het risico op inbraak voor de hele woning verkleinen.

Procedure

Een aanvraagformulier, vergezeld van een factuur en een bewijs van het kadastraal inkomen moet worden binnengebracht of opgestuurd naar de preventiewinkel.

Dan volgt een controle van de factuur en een technische controle.

Indien beide controles in orde zijn, wordt de premie gestort.

Wanneer moet de premie worden ingediend?

U dient de aanvraag in na uitvoering van de werken.