Erfgoed Haspengouw organiseert Nacht van het Religieus Erfgoed op 27 juni

Gepubliceerd op zondag 2 juni 2024 11.41 u.
Na een geslaagde editie vorig jaar strijkt Erfgoed Haspengouw dit jaar neer in de Sint-Mauritiuskerk van Bilzen voor een nieuwe Nacht van het Religieus Erfgoed op donderdag 27 juni.

Opnieuw belichten we enkele interessante facetten van religieus erfgoed aan de hand van korte activiteiten. Een nieuwe editie betekent nieuwe onderwerpen en andere gastsprekers. Dit alles in het decor van de Sint-Mauritiuskerk, het 17de-eeuws stadhuis en de dekenij.

Deze thema’s komen aan bod:

• Het belang van Plantin-Moretus in de drukkunst van missalenZanna Van Loon
    Reeds in de 16de eeuw had de indrukwekkende uitgeversfamilie het druk- en verkoopmonopolie van missalen, brevieren en getijdenboeken in de gebieden onder Spaans gezag. Ook in onze Haspengouwse kerken zijn een aantal prachtige exemplaren te vinden waarvan er enkele zullen worden tentoongesteld en toegelicht.
  • Heraldiek in kunstwerken en op grafstenenprof. dr. Luc Duerloo
    Wapenkunde ontstond oorspronkelijk om uitrustingen van ridders te versieren met symbolische voorstellingen. Later werd het een exclusief domein van de adel, abten en bisschoppen. Met Alden Biesen om de hoek zijn er ook enkele opmerkelijke voorbeelden te vinden in de hoofdkerk van Bilzen.
  • De woelige geschiedenis van laatgotische beeldhouwkunst in HaspengouwJanKlinckaert
    Het uitblijven van de Beeldenstorm (1566) in onze regio zorgt ervoor dat we vandaag nog prachtige middeleeuwse beeldhouwwerken kunnen bewonderen in onze parochiekerken. Wat maakt de vormentaal van deze beelden zo uniek? Je kan in Bilzen enkele voorbeelden van dichtbij bekijken.
  • Liturgische gebruiken die we al lang vergeten zijndr. Samuel Goyvaerts
    Canontafels, godslampen, collecteschalen of ambo’s. In elke kerk bevinden zich heel wat religieuze objecten waarvan de betekenis eigenlijk niet meer in ons collectief geheugen zit. Herontdek het liturgisch gebruik van enkele objecten.

Na afloop van de korte activiteiten heffen we samen het glas op een mooie erfgoedzomer.

Deelname is gratis, maar inschrijven verplicht. Meer info op www.erfgoedhaspengouw.be.

Waar: Sint-Mauritiuskerk, Markt 41 Bilzen
Wanneer: donderdag 27 juni, ontvangst vanaf 19 uur
Parkeren: in de buurt en rolstoeltoegankelijk (behalve het oude stadhuis)