De brandweer en de wesp

Gepubliceerd op vrijdag 31 mei 2024 9.50 u.
Wist je dat wespen nuttige insecten zijn, die graag vliegen en muggen eten? Een wespennest verdelgen is dan ook niet noodzakelijk.

Nochtans rukte de brandweer van Hulpverleningszone Zuid-West Limburg in 2023 meer dan 7.800 keer uit om een wespennest te verdelgen. Dat is veel voor een diertje dat echt niet altijd gevaarlijk is. Wespen zijn ook niet schadelijk. Het product dat de brandweer gebruikt om hen te verdelgen is dat wel. De brandweer roept jou dan ook op om goed na te gaan of het wespennest dat je wilt verdelgen, echt wel héél hinderlijk is.

Stel jezelf vooral de vraag: is dat wespennest in de buurt van mijn woning of werkplek echt zo hinderlijk dat ik er de brandweer voor wil laten komen? Waarom je je die vraag moet stellen, wordt hieronder toegelicht.

Hinderlijk of niet?

Heb je echt last van die wespen? Of zitten ze op aanvaardbare afstand van je terras of huis? Als je sporadisch een wesp vlakbij je terras of woning hebt vliegen en het nest bevindt zich verderop, denk dan 2 keer na voor je beslist het te (laten) verdelgen. Wespen zijn nuttige insecten en het product dat de brandweer gebruikt om te verdelgen is schadelijk, zeker voor koudbloedige diersoorten.

Wespen afschrikken

Hangt het nest in een bos of verder weg van huis of gebouw? In een tuinhuisje of bijgebouw

  • Vermijd de plek en laat het nest ongemoeid.
  • Gebruik afschrikmiddeltjes zoals citronella, geraniums, rozemarijn en kruidnagel – in de vorm van etherische oliën of als verse planten vlakbij je tuintafel of terras.
  • Vermijd zoete geuren, zoals parfums en laat gesuikerde gerechten, zoete dranken en vlees niet te lang op je terras staan.
  • Dek de etenswaren af.
  • Plaats zo mogelijk de vuilbakken wat verderop en zet deze in een bak met deksel.

Bijen, hommels of hoornaars?

Nesten van bijen (beschermd) en hommels (beschermd en niet gevaarlijk) verwijdert de brandweer niet. Ook de vele solitaire bijen- en hommelsoorten laten ze graag leven. Verdelging van deze dieren is totaal nutteloos. Als je toch hinder zou hebben van een zwerm bijen contacteer dan een imker.

Hoornaars – wespachtigen van 4 cm lang, groter dan een wesp, langere angel – verdelgt de brandweer wel, zeker als het gaat om de Aziatische hoornaar (zwart hoofd, zwartgele poten, één gele band op het zwarte achterlijf). Aziatische hoornaars zijn een bedreiging voor onze inlandse bijenpopulatie. Je herkent deze invasieve soort ook aan hun secundaire nest hoog in een boom.

Dringend of niet dringend?

Ben jijzelf of een huisgenoot allergisch voor het gif van een wesp? Bevindt het nest zich vlakbij of in een school, crèche of kinderopvanginitiatief? Wanneer is een verdelging nu dringend? We spreken van een dringende verdelging – kostprijs 90,00 euro - als er een persoon in nood is of als er onmiddellijke actie noodzakelijk is, omdat je de omgeving van het nest niet kan vermijden of tijdelijk jouw gedrag niet kan aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan werken vlakbij het nest.

Is er iemand gestoken en reageert die slecht op de steek? Bel dan 112. Is er iemand in je omgeving allergisch voor wespensteken? Zorg ervoor dat je een adrenalinespuit in de buurt hebt. Deze kan je op kamertemperatuur bewaren (bv. in scholen, crèches, bedrijven, …) en gebruik je als iemand ernstige allergische reacties vertoont na bv. een wespensteek. Pak de adrenalinespuit ook mee op uitstappen in de natuur (wandelen, fietsen, …).

Gaat het enkel om het preventief verwijderen van het nest vlakbij crèche of speelplek, doe die aanvraag dan bij voorkeur via het e-formulier op de website van Hulpverleningszone Zuid-West Limburg.

Opgelet: De brandweer komt niet ter plaatse om een wespennest te zoeken. Maak dus enkel melding als je het nest gelokaliseerd hebt. Markeer het nest, zodat de brandweer het nest gemakkelijk kan vinden als jij er zelf niet bent.

Werkplanning

Een afspraak maken om op een afgesproken dag en tijdstip langs te komen, lukt niet. De brandweer probeert de werkplanning zo op te maken dat ze alle wespennesten in één buurt op dezelfde dag kunnen aanpakken. Is na de komst het wespennest niet volledig verdelgd of konden ze het nest niet vinden, dan komen ze later nog eens terug.

Heb je de brandweer gevraagd om langs te komen om toch een wespennest te verwijderen, weet dat het in drukkere periodes zoals de zomer enkele dagen kan duren voor ze bij je langs kunnen komen. Als het niet om een dringende aanvraag gaat, nemen ze jouw melding op in de planning. Wespennesten verdelgen ze enkel tijdens weekdagen tot ’s avonds 21 uur.

Zelf verwijderen

Je kan natuurlijk ook altijd zelf aan de slag. Producten om wespen te verdelgen vind je in de meeste tuin- of plantenzaken. Zorg wel dat je jezelf altijd eerst goed beschermd (met een mondmasker) voor je met het gif bij het nest aan de slag gaat. En bekijk of het wel nodig is dat je verdelgt. De pesticiden kunnen namelijk een gevaar vormen voor andere nuttige en/of koudbloedige dieren (vissen, spinnen, lieveheersbeestjes, …).

Kostprijs en betaling verwijderen wespennest

Als de brandweer het nest verwijderd heeft, kan je meteen na de klus elektronisch betalen via een mobiele betaalterminal. Wacht je liever op een factuur? Vraag er naar! In dat geval krijg je enkele weken later een factuur van de financiële dienst van hulpverleningszone Zuid-West Limburg opgestuurd.

Het verwijderen van een wespennest kost 45,00 euro.

Nog meer weten?

Zelf een wespennest verwijderen? Ga voorzichtig te werk en bereid je eerst goed voor. Tips om zelf een nest te verwijderen vind je onder andere op www.mijnkluswijzer.nl/zelf-wespennest-verwijderen/.

Een mengsel van etherische oliën houdt wespen op een afstand. Het meeste succes heb je met een mengsel dat bestaat uit kruidnagel, citroengras en geranium. Je kan er eventueel ook nog rozemarijn aan toevoegen. Die kruiden rond je terras en in je tuin planten, kan ook helpen! Meer weten? Lees zeker de bijdrage van Natuurpunt, over de 5 grootste misverstanden over wespen op www.natuurpunt.be/nieuws/dit-zijn-de-5-grootste-misverstanden-over-wespen.

Op de website wespennest.vlaanderen staat heel uitgebreid uitgelegd welke soorten wespen er zijn, de verschillen, de gevaren, wat je moet doen als je gestoken bent. Op bijna elke vraag over wespen kanje hier een antwoord vinden.

Ook op de website van hulpverleningszone Zuid-West Limburg staat heel wat info: www.zuidwestlimburg.be/nieuws/last-van-wespen.

Een wespennest melden kan via het elektronisch formulier: www.zuidwestlimburg.be/wat-kunnen-we-voor-je-doen/wespennest-melden.