Sinds 1 januari 2023 betaal je een capaciteitstarief, behalve als je recht hebt op een sociaal tarief. Het capaciteitstarief is een andere berekening van je distributiekost of nettarief: de bijdrage die je betaalt om het elektriciteitsnet te gebruiken. Het komt dus niet extra op je factuur, maar zit vervat in een kleiner aandeel van je totale energiefactuur. Het is ingevoerd om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen door elektriciteitsverbruik te spreiden over de hele dag.
Waarom het capaciteitstarief?
We zitten in een energietransitie: meer en meer schakelen we over op elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen, zoals gas of mazout. Huishoudens wekken ook vaker zelf elektriciteit op met zonnepanelen. Door die energietransitie komt het elektriciteitsnet onder druk te staan. Met het capaciteitstarief wil de overheid gezinnen aanmoedigen om het elektriciteitsverbruik zoveel mogelijk te spreiden. Zo kunnen we een te grote druk op het net vermijden en moeten bijkomende investeringen in het elektriciteitsnet minder snel uitgevoerd worden. Dat levert een miljardenbesparing op.
Een onderdeel van je factuur
Je energiefactuur bestaat uit drie delen:
- een energiekost voor de leverancier
- een nettarief van de beheerder
- heffingen van de overheid
Het nettarief bevat kosten voor de aanleg en het onderhoud van het net. Vóór 1 januari stond het nettarief gelijk aan het verbruikstarief. Vanaf 1 januari wordt een deel ervan berekend op basis van je piekverbruik: het capaciteitstarief.
Hoe berekent de netbeheerder je capaciteitstarief?
Een digitale meter registreert bovenop je totale elektriciteitsverbruik ook maandpieken. Een maandpiek is het hoogste gemiddelde kwartiervermogen van die maand. Die is dus lager dan je werkelijke hoogste piek.
De netbeheerder neemt als jaarpiek het gemiddelde van de 12 afgelopen maandpieken en berekent daarop het capaciteitstarief. Hoe lager dit gemiddelde, hoe lager het capaciteitstarief, hoe lager het aandeel van het nettarief op je totaalfactuur.
Heb je een analoge meter? Dan betaal je een vast bedrag, berekend voor een maandpiek van 2.5 kW.
Tips om je capaciteitstarief laag te houden
Het capaciteitstarief wordt berekend op het gemiddelde vermogen van een heel kwartier: dit is niet gelijk aan het max. vermogen van het toestel. Het kwartiervermogen is lager doordat de werking in golven gaat. Zet je toestellen samen op, dan kunnen die golven elkaar wel versterken. Je houdt dus best rekening met deze tips:
- Laat minstens een kwartier tussen de werking van je grootste verbruikers zoals strijkijzer, wasmachine, droogkast, vaatwasser, elektrische verwarming, keramische kookplaat, heteluchtoven en friteuse.
- Niet thuis? Stel voor je vertrek de timer van je wasmachine in, zodat de was klaar is wanneer je thuiskomt.
- Nieuw toestel nodig? Koop energiezuinige en slimme toestellen.
- Zorg waar mogelijk voor een slimme aansturing.
Vermogen: uitgedrukt in Watt of kiloWatt. 1000 W = 1kW
Verbruik: uitgedrukt in kilowattuur of kWh
Kwartiervermogen: het door de digitale meter gemeten vermogen per kwartier in kW
Maandpiek: het gemiddelde van het door de digitale meter hoogst gemeten kwartiervermogen in die maand, in kW
Gemiddelde maandpiek of capaciteitspiek: het gemiddelde van de 12 voorafgaande maandpieken
Je maandpieken vind je terug op Mijn Fluvius: https://mijn.fluvius.be.
Gebruik de simulator van VREG voor een simulatie van jouw tarief: https://simulatornieuwenettarieven.vreg.be/.