Kringlooptuinieren. Thuiscomposteren.

Op een hoop of in een vat of bakken?
Een belangrijke bijdrage om de afvalberg te verkleinen kunnen we leveren door zelf thuis ons groente-fruit- en tuinafval te composteren. Bezitters van een wat grotere tuin blijven misschien zweren bij het netjes opzetten van 1 of meerdere composthopen, maar anderen zullen er de voorkeur aan geven om een en ander 'binnen de perken' te houden.
Wilt u uw organisch afval in de eigen tuin composteren?
Op het recyclagepark te Nieuwerkerken Ambachtstraat 1115 kunt u tegen voordelig tarief een compostrecipiënt aankopen. U koopt het rechtstreeks bij een bezoek aan het recyclagepark en betaalt met Bancontact:

compostbak in kunststof (zeer duurzaam) voor de wat grotere tuin

  € 35

compostvat met beluchtingsstok voor de kleinere tuin

  € 15  

  

Wanneer u geen gebruik maakt of wenst te maken van uw gft-container, bijvoorbeeld omdat u reeds thuis composteert of nu van plan bent dat te gaan doen, hoeft u geen gft-jaarsticker aan te kopen.
Als u zelf thuis uw GFT omzet tot compost bent u meervoudig winnaar: u betaalt geen gft-retributie voor de inzameling en wint een mooi product om uw bloemen en planten mee te verwennen. 
Om uw eigen compostplekje in de tuin netjes in te richten kan u één of meerdere of een combinatie van compostvaten en/of -bakken kopen. Een eenmalige uitgave waar u jarenlang profijt van heeft.
 

compostvaten (type Milko). 
+ 1 beluchtingstok per aangekocht compostvat.

 een donkergrijs, rond compostvat in een hoekje in de tuin met een open deksel

compostbakken in kunststof 

Compostbak in kunststof Mono 120 –V 
met rechte zijden

 

 een vierkante, lichtgrijze compostbak met kunststof balken

  

Thuiscomposteren=profiteren. Thuiscomposteren is goed voor het milieu én voor je tuin. Je bespaart op je afvalfactuur en je krijgt er gratis een kostbare grondstof bovenop. Compost verlucht de grond, houdt water langer vast en zorgt voor extra bodemleven en gezondere planten.
 

een open hand met compost boven een compostvat 

 
Iedereen kan thuiscomposteren en iedereen kan het leren !
-de compostmeesters/kringloopkrachten, die via Vlaco in samenwerking met Limburg.net gevormd werden, zullen u graag laten delen in hun kennis over hoe je compost kan maken en gebruiken in siertuin en moestuin. Daarnaast kunnen ze je heel wat tips geven over hoe je overtollig grasafval inzet voor mulching en oppervlaktecompostering, hoe snoeihout creatief in takkenwallen en vlechtwerken verwerkt kan worden, hoe je een kringlooptuin aanlegt en onderhoudt … en nog veel meer.
Sommigen kan je in jouw buurt persoonlijk contacteren of anders via de compofoon 011 48 03 73.
-brochures over thuiscomposteren en kringlooptuinieren zijn gratis te verkrijgen bij de milieudienst.
-via het internet: op website van de Vlaamse compostorganisatie Vlaco en de afvalintercommunale Limburg.net vindt u zeker de informatie die u zoekt over dit onderwerp: surft u eens op www.vlaco.be en www.limburg.net

Contact

  • Rachel Van Acker
  • Etienne Vanoirbeek
  • 011 68 61 25
madiwodovrzazo
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31