Eerst wilsbeschikking registreren in het sociaal huis voor je je LEIFkaart aanvraagt

Je kan je wilsbeschiikking laten noteren op een LEIFkaart. Over die kaart bestaan vele misverstanden. Eén ervan is dat je voor die kaart op het gemeentehuis moet zijn. Dat is niet het geval. Wat wél op het gemeentehuis moet gebeuren, is de officiële registratie van je wilsbeschikkinLeifkaartg.

 

De LEIFkaart is een geplastificeerd kaartje dat je in je portefeuille kan opbergen en waarop onder meer staat of je in geval van levensgevaar de toestemming geeft voor orgaandonatie en euthanasie.

 

De LEIFkaart is een initiatief van LevensEinde InformatieForum, een vzw die bestaat uit specialisten, verpleegkundigen, apothekers, juristen en wetenschappers en die ijvert voor een waardig levenseinde.
Op de kaart kan je aanduiden over welke documenten je beschikt: een voorafgaande wilsverklaring voor euthanasie, een verklaring voor orgaandonatie, een verklaring over de manier waarop je wilt begraven worden, ...

 

Belangrijk – en hier wringt het schoentje - is dat je eerst over alle nodige officiële documenten moet beschikken vooraleer je de LEIFkaart aanvraagt. Het volstaat dus niet om vrijblijvend je wensen op de kaart te vermelden. Als je eenmaal in levensgevaar bent, zal immers op het gemeentehuis worden nagegaan of je je wilsbeschikking wel echt hebt laten registreren. Is dat niet gebeurd, dan zijn jouw wilsverklaringen op de LEIFkaart niet geldig en is de kaart dus een maat voor niets geweest.

 

Wil je een LEIFkaart? Ga dan eerst naar het gemeentehuis om je wensen te registreren! Je kan er terecht voor drie documenten: orgaandonatie, euthanasie en wilsverklaring uitvaart. Daarna kan je kosteloos een LEIFkaart aanvragen door het formulier in te vullen via www.leif.be.

Contact

madiwodovrzazo
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
25/02 : Kiennamiddag
Kiennamiddag   Deuren open om 12 uur   Vvk bij ouderraadleden/in... Meer...
23/03 : Frank Vander linden solo
Frank Vander linden, stichtend lid van De Mens, maakte in 2009 een opvallend... Meer...